Pole som trening2019-07-08T14:34:38+00:00

Pole som trening

Pole fitness er en helt unik form for aktivitet som kombinerer akrobatikk, styrke, fleksibilitet og dans. Poletrening styrker kroppen både fysisk og psykisk, en fantastisk treningform som i tillegg til en sterkere kropp gir økt forbrenning, bedre koordinasjon og holdning. Mange opplever også at de blir sikrere på seg selv, sin egen kropp og sensualitet. Samtidig gir det et løft i selvtilliten å få til ting du kanskje ikke trodde var mulig.

Pole fitness kan tilrettelegges for alle kroppstyper og ut fra den enkeltes form og helsesituasjon, og er en sunn og helhetlig trening som passer for alle. Alle kan begynne med pole, selv om man aldri før har prøvd en annen form for aktivitet. Mange har en visjon om at man må være sterk og trent for og begynne med pole, men her er det helt motsatt. Man starter på nybegynner nivå med basic øvelser, ingenting er opp-ned og vi går grundig gjennom steg for steg hvor øvelsene utføres. Instruktøren gir personlig hjelp under timen og tilrettelegger øvelsen for at eleven skal få jobbe med det som passer enn selv.

Historie om Poledance

Kombinasjonen mellom aktivitet og en stang går mange hundre år tilbake, helt til begynnelsen av 1100 tallet, og er i utgangspunkt en yogatradisjon som kalles Mallakhamb. Her utføres en rekke yogaposisjoner og akrobatiske triks på en bred tre-påle, og aktiviteten gir stor underholdning til de Indiske folket. Samtidlig i Kina har dem allerede langt før den tiden utført luftakrobatikk med stenger, som er en helt egen gren hos de kinesiska sirkusaktørene.

I hele verden er mennesker vokst opp med strippeklubber som fra begynnelsen tok fart på 40 og 50 tallet i Asia, Europa og Amerika. Striptease med bruk av selve stangen kommer fra tidligere 1900 tall under sirkuskulturen. Burlesque dansere som opptrodde med forførisk dans gjennom revy og humor, begynte etterhvert bruke stengene som holdt sirkusteltet oppe til den sensuelle og tearaliske dansen. Den vertikale stangen blir assossiert med sexy og sensuell dans, og ble deretter tatt i bruk på strippeklubber.

Flere og flere blir nysgjerrig på striptease dansernes ferdigheter om ser at dette er god trening. På 90 tallet begynte pole og dykke opp på trenings sentere i USA, og siden dess har aktiviteten utviklet seg til en verdensomspennende scenekunst, dansesjanger og fitness gren. I dag eksisterer pole i er rekke ulike former og stiler, og har de siste årene blitt umåtelig populært som trening. Hvorfor mange fortsatt er skeptiske eller har en mening om at treningsformen fortsatt er stripping, er rett og slett grunnet manglende kunnskap om historien bak utviklingen.

I norge har vi et eget forbund – Norges Pole Sport Forbund (NPSF) som også er arrangør av det årlige Norske Mesterskapet i Pole sport og Artistisk pole. I tillegg har det også blitt avholdt kokurranser som Pole Theatre Scandinavia (2016) og amatørkonkurransen Rising Stars (2017 og 2018).  Høsten 2017 ble poletrening annerkjent som en offisiell sport.